Три децении од смртта на Живко Чинго

Книжевниот свет се потсети на големите дела на Живко Чинго. И 30 години по смртта, неговиот пишан збор сѐ уште еден од најбараните. Преку расказ од неговата замислената земја „Пасквелија“, вљубените во пишаниот збор се потсетија на големите дела на Живко Чинго. Моќните приказни и атмосферата што великанот ја градеше низ своите дела, и по…

Меѓународен симпозиум посветен на германската драма во Македонија

Универзитетот за аудиовизуелни уметности – Европска Филмска Театарска и Танцова Академија Скопје – Париз – Есен – Ротердам, во знакот на одбележувањето на десетгодишнината од своето постоење, започна со реализација на мега-проектот „Европската драма и театар во Република Македонија“. Проектот ќе се одвива од оваа учебна година и ќе трае до 2030 година.  На овој…