Потврда за посета на Велигденска богослужба

Драги браќа и сестри, Согласно издадената дозвола од градот Мајнц за одржување на Велигденска полуноќна богослужба во време на полициски час, во прилог ви доставуваме потврда која ќе може да ви послужи пред полициските службеници дека сте биле присутни или доаѓате на Велигденска боголужба во храмот Свети Никола – Мајнц, за која нашата црковна општина…

Формулар за посета на храмот “Свети Никола” – ВЕЛИГДЕН 2021

На следниов линк ќе може да го спуштите формуларот кој треба да биде однапред исполнет со вашите лични податоци со цел да не се создава гужва при влез во храмот Свети Никола – Мајнц за време на Велигденските празници. За таа цел најљубезно ве замолуваме да доаѓате исклучиво со исполети формулари и секако доколку имате…

ИЗВЕСТУВАЊЕ И РАСПОРЕД ЗА ВЕЛИГДЕНСКИТЕ БОГОСЛУЖБИ 2021

ФОРМУЛАР ЗА ПОСТЕТА НА ЦРКВАТА ПО ПОВОД ВЕЛИГДЕН Велики Четврток 29.04.2021 Света литургија и маслосвет со почеток од 10:00 часот ; Читање на 12 Страдални евангелија со почеток 17:00 часот Велики Петок 30.04.2021  Статии на погребението Христово со почеток од 17:00 часот Велика Сабота 01.05.2021 Света литургија со почеток од 10:00 часот Објавување на Воскресението…

Распоред на Божикни богослужби 2019

Божикни богослужби: КОЛЕДЕ – Сабота 05.01 – Вечерна богослужба со почеток од 18:00 часот. По богослужбата во дворот на црквата ќе биде запален коледарски оган, а за присутните традиционално ќе биде подготвено греено вино, ракија, костени и се останато што ќе биде донесено од страна на верниците. БАДНИК 06.01. Недела – Света литургија со почеток…

Благодатта Божја се губи поради бесрамност

Потребно е многу да се внимава. Неуредното и невнимателно живеење е препрека за божествената благодат. Најголема препрека за приближување на благодатта Божја е недостигот на чистота. Колку понепослушни се младите, толку повеќе се оддалечуваат од благодатта Божја. Слободата што овој свет ја дава е непријател не само на благочестието, туку и на светската мудрост. Така,…

Абортусот не е контрацепција!

Абортусот (пометнување) е намерно или спонтано прекинување на бременоста со отстранување или исфрлање на ембрионот или фетусот од матката. Абортусот може да настане спонтано или да биде предизвикан. Спонтан абортус претставува губење на ембрионот или фетусот поради случајна траума или природни причини пред 28-та гестациска недела. Намерниот, предизвикан абортус е легален, односно законското прекинување во…

Рамнодушност и губење на чувство за гревот

Најголемиот грев на нашето време е – губењето чувство за гревот. Ова е најголемата опасност на времето во кое што живееме. Не е грев она што најмногу вознемирува. Грев е нешто што се вселило во човечката природа, иако е неприродно и против природно, тоа станало како некаква втора природа во човекот. Она што ужасува е…

Der Ruf nach Mazedonien

Der Ruf nach Mazedonien Die Apostelgeschichte  Kapitel – 16, Verse, 9 9 Und Paulus sah eine Erscheinung bei Nacht: Ein Mann aus Mazedonien stand da und bat ihn: Komm herüber nach Mazedonien und hilf uns! 10 Als er aber die Erscheinung gesehen hatte, da suchten wir sogleich nach Mazedonien zu reisen, gewiss, dass uns Gott dahin berufen…

Среда – Петровден Gedächtnis der Apostelfürsten Petrus und Paulus

Свети Петар и Павле – (Петровден) По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу нив најповеќе се истакнале светите апостоли Петар и Павле. На иконата тие се претставени заедно, Петар со клучеви од рајот, а Павле со меч, симбол на сопствената смрт….