РАЃАЊЕ НА СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ – ИВАНДЕН

Gedächtnis der Geburt des Propheten und Vorläufers Johannes Zacharias, der Vater des Täufers, tat priesterlichen Dienst, als ein Engel ihm verkündete, dass sein Gebet erhört sei und seine unfruchtbare Frau Elisabeth einen Sohn gebären werde, der der Verkünder und Vorläufer des Messias sei. Zacharias vermochte dieser Botschaft keinen Glauben zu schenken und wurde stumm. Als…

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Почитувани верници, драги браќа и сестри Ве известуваме дека во периодот од 25 јули до 25 август поради користење на годишен одмор, свештеникот ќе биде отсутен од храмот Свети Никола – Мајнц, а со самото тоа во горенаведениот период нема да има неделни и празнични богослужби. Храмот Свети Никола ќе биде отворен секоја недела во периодот…

Glaubensbekenntnis

Ich glaube an den einen Gott, den Vater, den Allherrscher, den Schöpfer des Himmels und der Erde, alles Sichtbaren und Unsichtbaren. Und an den einen Herrn Jesus Christus, Gottes einziggezeugten Sohn, den aus dem Vater Gezeugten vor aller Zeit, Licht vom Lichte, wahren Gott vom wahren Gott, gezeugt, nicht geschaffen, den dem Vater Wesenseinen, durch…

Десет кратки поуки за родителите

1. Богато опсипувајте ги децата со љубов. Вашата љубов прави децата да се чувствуваат сигурно и им ги олеснува проблемите. 2. Воспоставете дисциплина. Кога се применува со определена мерка, доследно и благоразумно, дисциплината ги подобрува способностите на децата и ја зацврстува нивната самодоверба. 3. Постојано наоѓајте прилика за разговор, игра, учење со децата. Воспоставете вистинска…

Понеделник – Свети Наум Охридски

Преподобен Наум Охридски Чудотворец бил еден од најблиските ученици и соподвижници на светите рамноапостолни Кирил и Методиј (спомен на 11/24 мај). Од својата младост тој ги следел учителите во Великоморавија и Панонија, каде што во текот на многу години (863-885) подвижнички живот им го проповедал Божјото слово на словенските народи на нивниот роден јазик. Споменот…