Распоред на Богослужби Страсна Седмица 2024

ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО 2024

02.05 Велики Четврток:

10:00 часот, Света Василиева литургија,по литургијата Света Тајна Елеосвештение (елеопомазание за болни и изнемоштени луѓе)

18:00 часот, Читање на 12 Страдални Евангелија

03.05 Велики Петок:

18:00 часот, Изнесување на Плаштаницата и “Статии на Велики Петок” – Погребение Христово (Христовиот гроб и плаштаница ќе бидат поставени на средината на храмот украсен со цвеќе)

04.05 Велика Сабота:

10:00 часот, Света Василиева литургија, (сите кои не се во можност да дојдат на ноќната литургија ќе можат утрото во сабота да се причестат)

23:30 часот, опход околу храмот и објавување на Христовото Воскресение.

05.05 Недела – Воскресение

00:00 часот, Пасхална утрена и Света Златоустова литургија до раните утрински часови.

09: 30 часот, Вечерна служба со читање на Евангелието на повеќе јазици – (Причест за оние кои живеат далеку и се во неможност да останат на ноќната литургија најдоцна до 11:00 часот.)

Христос Воскресна!

Навистина Воскресна!